Sider

onsdag den 18. juli 2012

Ida .... efter julebadet

Ida er vores 3. hund. Med udgangspunkt i dette foto som er taget da hun var 6-7 måneder gammelt har jeg lavet en tegning.


  • Fabriano Tiziano pastelkarton A3
  • Underpainting ... Pan Pastels
  • Derwent Pastel Pencil
Første skridt
 .... optegning af de vigtigste konturer på et pastel ark

.... i dag har jeg valgt at lave en "underpainting" / "undermaleri" med PanPastels .... 3 stadier i denne proces ses herunder







Som det ses er de vigtigste toner på plads .... både med hensyn til farve ... og tonekontrast.

Herfra fristede solen .... selv om der var lidt kølig vind, flyttede jeg staffeli, Derwent Pastelblyanter og en kop the ud i haven ...

Med greb højt oppe på blyanten og solen i nakken er theen blevet kold og tegningen næsten færdig ....




Hvidbalancen har snydt mig lidt .... papiret er mere grønt i virkeligheden, men Ida ligner som hun skal


mandag den 16. juli 2012

Et hundeportræt ....


Pasteltegning udført af Peter Bjørn NielsenHen over de sidste dage har jeg tegnet hunden Andy  - copyright på fotoet der har dannet udgangspunkt for denne tegning ejes af Tor Olav Bjørbakk Steinsvoll.
Billedet er tegnet på A3 Murano pastelkarton, med Rembrandt pasteller og Derwent pastelblyanter

.... videoen herunder viser tilblivelsen

.... først et afsnit med hele processen som SPEEDDRAWING

.... derefter ca 20 min med en række uddrag af tegneporcessen i realtime

.... med andre ord .... en lang video med lavt tempo .... musik af Kevin MacLeod 

fredag den 6. april 2012

Velkommen ...



Tegnehulen med "fuld opdækning"  
.... fra venstre mod højre ses:
Rembrandt Pastellerne ( 225 stk ), Derwent Pastelblyanterne ( ca 70 ),
Staffeliet med
Staffelilampe fra Daylight
og længst til højre sættet med 80 PanPastels ...
Dersom du synes om det du ser, da beder jeg dig om at klikke på "TILMELD DIG DETTE WEBSTED" øverst i højre spalte.
Du er også meget velkomme til at dele på FaceBook ved at klikke på FB logo under hvert indlæg.
Det er også muligt at få besked  hver gang der er nye indlæg eller kommentarer .... under "Abonner på denne Pastelblog" er der to knapper ... for henholdsvis  INDLÆG og KOMMENTARER.
Ekstra hyggeligt er det med kommentarer / spørgsmål vedr. pasteller/tegneunderlag osv ...... enhver konstruktiv kommentar  til indlæg / billeder er meget velkommen ( klik på overskriften på det indlæg du vil kommenterer .... da kommer der en "kasse" man kan skrive i under indlægget ;-)

Fra min tegnehule ( 6,2 kvadratmeter ;-)
.... her med motivet på min MacBook og gang i Pastelblyanterne i arbejdet med "Molly"

torsdag den 29. marts 2012

Paelaen

Dette er endnu en test af ACRYLIC GROUND for PASTELS fra Golden i samarbejde mellem undertegnede og HobbyHimmelen i Kristiansand.
Akvarelspapiret er grunnet med en blanding af Pastelgrunderen, en tubefarve fra Golden, og vand. Dette er lagt på med en bred pensel med svinebørster.
Efter optegning af indre og ydre konturer lægges en række sorte markeringer ind med pastelblyanter, derfra er det en kombination af blyanterne og Rembrandt pasteller. Et stykke inde i processen vælger jeg at "skifte våben" .... jeg er ikke helt tilfreds .... hverken med baggrunden eller med farverne i paelaen. Derfra er det Pan Pastels ... og man kan sige at jeg skifter samtidig fra at tegne til at male !!!
Værktøjet fra Sofft dikterer en anden detaljegrad end man kan lave med pastelstifter og pastelblyanter ... og egentlig passer det mig fint .... til dette motiv!
Samtidig viser det sig at Acrylic Ground for Pastels fungerer glimrende sammen med Pan Pastels ... på trods af at der i dele af billedet er ret tykke farvelag fra brug af pastelblyanterne og Rembrandt stifterne.



Foto af det færdige pastelmaleri, læg mærke til de vandrette linjer/spor efter pensel flere stder i baggrunden  ( tydelig i baggrunden på begge sider af ørene )

onsdag den 28. marts 2012

Det skulle være så sundt .....

Midt på formiddagen laver solen sin dans med lyspletter på gulvet i køkkenet ..... dermed var lyssætningen på plads, et par pap plader danner gulv og baggrund inden tomaterne hentes ned fra køkkenbordet .... scenen er sat  ....... et par fotos kom i kassen, og dermed kunne solen komme og gå som den ville .....

Materialer: 
5 klasetomater fra Kiwi sammen med en æske Mongyo Gallery pasteller ( 15 stk )
I flere år har jeg tegnet på Fabriano Tiziano pastelkarton ( 160 struktureret papir ) eller et tilsvarende Lana / Murano som på den ene side har samme struktur som Fabriano papiret, mens den anden side er noget glattere.

Jeg har i en periode tænkt på at lave mit eget tegneunderlag.
Denne gang har jeg grundet et stykke akvarelpapir med Acrylic Ground for Pastels fra GOLDEN ( stor tak til HobbyHimmelen ) .
Til min store overraskelse oplever jeg resultatet som noget der ligger ganske tæt på PASTELMAT fra Clairefontaine .... ganske overraskende når man tænker på min begejstring da jeg for en tid siden testede det papir ( Pastelmat er så kraftigt at det fortjener betegnelsen "pap" ).

Gessoen er i dette tilfælde lagt på med en bred pensel med svinebørster. Der er tydelige strukturmærker efter penslen i overfladen .... hvilket skaber liv i ensartede farveflader. Før påføring har jeg blandet lys okker og vand i gessoen ( blandingsforhold står på beholderen ). Ud over at jeg sparer penge, så kan jeg her selv bestemme farven. Det er også muligt at lave en undermaling der tager hensyn til motivet .... man kan med andre ord lave motivet allerede i undermalingen .... i en eller flere farver.
Jeg forestiller mig at påføring med rulle giver en mere ensartet overflade, hvis man ikke ønsker spor efter penselarbejdet. ..... jeg tester ved lejlighed ....

Jeg vender helt sikkert tilbage med flere tegninger lavet på gessoen fra Golden ( selv om jeg ind imellem drømmer om at kunne tegne løs på Pastelmat fra Clairefontaine ..... men løsningen med Goldenproduktet er en del rimeligere i pris .... ;-)


 Med klassisk musik fra Norsk P2 er tiden fløjet ..... 2-3 timer er gået ... men nu slutter jeg og bestemmer mig til at tegningen er færdig ...

.
Pasteltegning www.peterbjoernnielsen.dk
Tegningen måler ca 22 x 28 cm

RUBRUM CEPA .....

.... i hverdagen kaldet rødløg ..... har sammen med andre cepa løg dannet motiv for en række pasteltegninger i den seneste tid.
Et af løgene begyndte at sende herlige grønne spirer til vejrs, hvilket gav idé til tegningen her. Den er lavet på Sennelier pastelkarton i 50x70cm med Rembrandt pasteller.
Solen lyste ind ad køkkenviduet ... grønne planter i karmen danner dansene lyspletter på komfur og køkkenbord. Jeg henter et par papplader som danner grundflade og baggrund for mit rødløg. Der bliver taget en helt stribe fotos ..... og løget flyttes ud og ind af lysstrålerne for at finde en vellykket billedkomposition ..... i efterkant vælges et af fotografierne ..... den videre proces ses herunder ....

Et hjørne af tegnehulen ..... Rembrandtpastellerne til venstre, A4 foto med billedet af mit løg bag ved pastellerne og staffeliet med tegningen i et tidligt stadie ...
Baggrunden  og "bordet" i to farver ... okker og paynes grey ... grønne, blå og gule nyancer i spirerne ...
Udsnit af ovenstående .......
Dette giver et godt indtryk af hvordan jeg lægger grunden til farverne i løget ....
Farvene idet meste af billedet er ved at være på plads .... samtidig med at der er arbejdet på rumligheden  i løget ...
Der er tilføjet en del mere kontrast på løget. De mørke områder er dybere og der er samtidig arbejdet med reflekserne ... både på lys og skyggesiden af løget ...
Den færdige tegning .... her beskåret til 40x60

fredag den 16. marts 2012

Sif .... en Cavalier King Charles Spaniel

Sif er som mange andre af mine hundetegninger lavet på et stykke Fabriano Tiziano pastelkarton .... Antrazit 160 gram. Tegningen er i udført med Derwent Pastelblyanter ( den gamle serie m. 90 farver ).

Efter en enkel optegning af de vigtigste elementer .... snude, øje, overgange mellem lyse og mørke
 områder i pelsen har jeg jeg arbejdet på at få mest mulig liv i øjet her tidligt i processen ...
..... øjet et stort set på plads ... og på nuværende tidspunkt står alle streger ubearbejdet ...
.... efter gennemtegning med pastelblyanter i 3-5 farver, er det hele gnedet sammen
med fingerspidserne i pelsens brune område ....
.... området der blev gnedet over med en finger har fået tilføjet et del detaljer
med både mørk og lys farve .... struktur/mønster i begge ører er antydet
... igen gnubbes farverne sammen med fingrene ....
Det færdige billede i tæt beskæring .... format ca A3


Som det fremgår af billederne herover så arbejder jeg med en vekselvirkning mellem de rene streger og lag med tætte markeringer som gnides sammen .... i denne tegning er slutresultatet præget af  ubeatbejdede streger på toppen af flere lag med farver som er gnedet sammen med fingrene.