søndag den 22. september 2013

Blanke overflader ... tegning med PanPastel metallic sæt

For nogen dage siden dumpede en pakke PanPastels ned på mit tegnebord. Jeg har haft sættet med alle 80 i næsten 2 år …. og jævnligt glædet mig over det mange muligheder der ligger i dette medie, som befinder sig et sted mellem tegning og maling. Jeg plejer at beskrive det som “maling” i tør form … som man kan tegne med !!!

PanPastel Metallic sættetPanPastel har med dette sæt introduceret 6 nye farve …. metallic … 4 varme farver guld, guld, bronce, kobber, og 2 kolde Sølv, tin.
Dette indlæg indeholder beskrivelse af forskellige PanPastel produkter, og en fotoserie som viser dele af processen.

Helt nederst i indlægget …  lidt om Sofft værktøjet ...

Tegningen er lavet på velourpapir med Sofft værktøj
Messing dåse med låg fra mit barndomshjem ( beregnet til opbevaring af kaffe ) og en Bodum preskande fra køkkenet.

Dette motiv lægger op en beskeden brug af metallic farvene.
Jeg satte dåsen og kaffekanden op på køkkenbordet modsat et sydvendt vindu. Efter lidt flytten frem og tilbage bestemte jeg mig til opstillingen på fotoet. Det der tiltaler mig, er de kraftige reflektioner af vindue i både messingdåsen og kaffekande.  Farverne i bordpladen og fliserne reflekteres i de blanke overflader i begge metalgendestande    ….. der er med andre ord mange muligheder …. og udfordringer …..
Her er motivet tegnet op med en lys pastelblyant ( herfra er alt tegnet med Sofft værktøj og PanPastels )For at få rigtig farve på fliserne starter jeg med et lag 840.7 som er den næstlyseste Paynes Grey …. jeg brugte en af fingersvampene i begyndelsen og en malerkniv med firkantet spids til resten ….. som afslutningslag på fliserne fik de et lag 807.8  den allerlyseste i Paynes Grey serien …. når jeg ikke vælger hvid, er det fordi jeg ønsker en kold farve mod de varme/varmere farver i de to motivdele der står på bordet …


For at tilpasse kontrasten mellem fliserne og de to billedelementer foran, har jeg valgt at fliserne til venstre skal fremstå lysest og de længst til højre lidt mørkere.
Fliserne er bearbejdet ganske nøje med malekniven for at toneovergangene skulle blive helt som jeg ønsker ….
Fugen mellem fliserne er lavet med kanten af en oval malerkniv med 840.1 Paynes Grey Extra Dark


Messingdåsen har blank overflade og derfor reflekteres farverne fra omgivelserne i dåsens overflade. Der er grønne, gule, orange, brune og rødbrune farve i overfladen, plus enkelte gråblå toner ….. med en håndfuld malerknive …. en til hver farve …. er dåsen roligt og velovervejet farvelagt …. men nøje kontrol / sammenligning med dåsens farver og reflektioner.
Alle 6 metallic farver er brugt i beskedent omfang som næstsidste lag i de lysete områder … og punktvis i flere af højlyspunkterne.


Til sidst tjekkes tegningen op mod motivet …. endnu engang ;-)   og korrektioner gøres i nødvendigt omfang.


Kort om Sofft værktøjet


Tegningen herover er lavet med PanPastels ... soft pastels som ligger i lave plasticskåle (som sminke) .... det påføres med værktøjet på billedet herunder .... malerkniv med skumgummiovertræk og skumgummi "fingre" samt 3 større svampe.
Her er resultat af arbejdet med tegningen til dette blogindlæg …..  om lidt vasker jeg det hele med med lidt sulfo i lunkent vand …. og i morgen er de klar til brug igen. De er stadig misfarvede, men er i praksis så gode som nye. Alt efter hvilket tegneunderlag man arbejder på slides de lidt efter lidt …. spidserne til malerknivene slides hurtigst.
Jeg arbejder en del på pastelmats som har en overflade der minder om meget fint sandpapir … det tager naturligvis hårdt på svampene …. på pastelpapir holder de meget længere ...

Jeg håber dette har været informativt !

Skriv endelig dersom du har spørgsmål omkring PanPastels, Sofft værktøj og praktisk brug som tegne/malemedie!


Med tegnehilsen Peter ….

1 kommentar: